Branko Baćović

Archive for 2011|Yearly archive page

RECI NE NASILJU I BOLNOJ STATISTICI!

In Razmišljanja on 27 decembra, 2011 at 14:18

Kada ti život postaje statistika?  Kada brojiš dane po udarcima, kada brojiš noći po neprespavanim minutama, kada gledaš svet kroz paklene naočari, kada lepa reč ne otvara nikakva vrata, kada psovke postanu uspavanke! Pročitajte ostatak ovog unosa »

KADA TI JE AUTO DUŽI OD…

In Razmišljanja on 25 decembra, 2011 at 02:25

Stalno čekam da zaživim život punih pluća. Samo kako da znam da li je to to? U jednom trenutku pomislim:

– Da, to je to! Ja živim!
A u drugom psujem:
– Ne, to nije to! Još uvek dišem na škrge!
Znači, ako mogu da zaživim sa punim plućima, verovatno mogu i sa praznim. To je valjda tada kada kinem ili se zakašljem ili padnem na grudi dok skačem u vodu sa 5 metara ili dok skrećem sa pameti ili kada ugledam ljubav svog života. Biće da je to. Pročitajte ostatak ovog unosa »

LJUBAV NA VRUĆEM POTKROVLJU

In Seta on 18 decembra, 2011 at 06:18

Tri dana i dve noći je prošlo od kako su se upoznali. Tri dana i dve noći nisu spavali, nisu jeli, nisu ništa gledali osim sami sebe u zagrljaju onog drugog. Nisu razumeli zašto im je trebalo ovoliko dugo da se pronađu. Dosadašnji život je najednom postao prazna školjka. Pročitajte ostatak ovog unosa »

GDE SMO MI, A GDE JE EVROPA?

In Satira on 11 decembra, 2011 at 14:12

Moj profesor je imao prijateljicu, tamo negde u Evropi. Mislim, i mi smo u Evropi samo smo daleko, daleko kao Daleki istok. Od Evrope nas ne dele planine i mora, ali nas dele oblaci – veliki, lepi i gusti. Poput neke dimne zavese iza koje je sve drugačije. Isto, ali drugačije. Isto za nešto, a drugačije za svašta. Ovde je drugačije vreme, zaključci, pogledi… Što je ovde belo, tamo je crno, što je ovde crno, tamo ne postoji… i tako u krug. Beskonačni i bezgranični. Pročitajte ostatak ovog unosa »

BIĆE RATA – NEĆE BITI RATA!

In Razmišljanja on 4 decembra, 2011 at 09:12

E, svima nam je frka. ˊOće rat – neće rat, ˊoće kriza – neće kriza, ˊoće bankrot – neće bankrot, ˊoće neko sranje – neće sranje, ˊoće problem – neće problem… Ali kao što je pre nekog rata, na svom predavanju, rekao moj ujak – biće nam onako kako mislimo da će biti.

Pročitajte ostatak ovog unosa »

ZAŠTO VOLIMO DA PIJEMO?

In Satira on 27 novembra, 2011 at 11:27

Volimo da pijemo zato što tada pronalazimo dete u sebi. Volimo da pijemo i zbog darova. Na poklon dobijamo dobro raspoloženje. Volimo da pijemo i zbog zdravlja koje je u mleku, pivu, vinu…

Pročitajte ostatak ovog unosa »

ŽENSKI POLJUPCI I PATIKE

In Seta on 20 novembra, 2011 at 11:20

Leto je. Padaju vruće kapljice. Kiša svira omiljenu muziku. Priroda dobuje po krovovima melodiju rasta. Miriše milina. Pročitajte ostatak ovog unosa »

U NARUČJU SIRENE

In Bajka on 13 novembra, 2011 at 14:15

Sedam sati odzvanja na zvoniku u mojoj glavi. Otvaram oči. Zvoni svaki put kada treba da napravim novi korak. Možda me odvede u provaliju a možda na leđa delfina. Ni u jednom ni u drugom slučaju ne znam šta će se desiti. Pomislim za provaliju da je sranje, kad ono ponekad upadnem u planinsku reku koja me odvede u Vilingrad. Pročitajte ostatak ovog unosa »

PRVO PA MUŠKO!

In Seta on 9 novembra, 2011 at 15:22


Kako mačistički, reći će neko. Možda, samo pre nego što krene debata u tom smeru, da raščistimo – ja nemam ništa protiv ženskog čeljadeta. Apsolutno ništa! Jednostavno sam tada hteo da mi dete bude aktivno, snažno, prodorno… i pošto se te osobine obično vezuju za mušku decu, tako i ja poželeh muško.

Pročitajte ostatak ovog unosa »

MASKA DO JAJA

In Satira on 6 novembra, 2011 at 06:06

Postoje razne maske. Na primer postoji “Komšijska maska”. Ideš ulicom i sretneš komšiju koji stanuje sprat iznad tebe, i kažeš mu: Pročitajte ostatak ovog unosa »