Branko Baćović

NADPRIRODNA SILA ME (NI)JE SPASLA

In Seta on 27 februar, 2011 at 19:10

DMD* juče sam se borio za sebe. I znaš šta…? Pobedio sam. Borio sam se za svaki put kada sam pognute glave čekao i nadao se da će neko super-biće videti tu nepravdu, sažaliti se na mene i srediti stvar.

Borio sam se za svako pogrešno očekivanje da će ta snažna natprirodna sila svetlosti doći i da će me u poslednjem trenutku spasiti od nepravde i neistine. Silu sam čekao i čekao i u nepravednom čekanju postao sam sa punim pravom žrtva koja nemo vrišti – vidi me. Gledaj svetla silo tu nepravdu i bol koji mi se nanosi. Sila nije dolazila i biti žrtva je postao moj životni moto. Dok se jednoga dana nisam umorio čekajući. Dok se nisam smorio od svojih vapaja koji odzvanjaju u glavi.

Stavio sam čepove u uši da ne čujem jeku i počeo da sečem šipražije zabluda i strahova. I znaš šta…? Nije loše. Uopšte nije loše. Teško se čisti, grebe mi lice ali mi kao dar otkriva staze do samoga sebe, do onog lepog osećaja koji se zove “ja to mogu!”  Ne želim da budem žrtva. Ne želim da mislim šta bi bilo kada bi bilo. Želim – šta će biti kada bude. I od tada biva. Sporije nego što bih hteo, ali se pomera. Polako ali dovoljno podržavajuće me je gurnula misao koja mi se urezla u budućnost: mogu da sedim ispred planine i plačem ili da je pomerim kamen po kamen i da se smejem.

Borio sam se za svaku ružnu reč koja me je pogodila. Za svaki šamar od koga mi je bridelo lice i bolelo srce, za svako društvo koje me je ignorisalo, za svako iznevereno prijateljstvo, za svako odbacivanje, nerazumevanje, neshvatanje. Borio sam se da ne budem takav kao oni. Borio sam se za one koji još nemaju snagu da se bore. Borio sam se da mogu da se pogledam u oči i kažem – uspeo sam. Pored toga sam uspeo čak da mislim i na druge. I znaš šta? Mnogo mi je drago. Borio sam se za sve one kojima niko nije došao na rođendan tada kada im je srce bilo mlado i nije bilo sakriveno iza visokog zida koji ga štiti od podsmeha, laži i prevara.

Borio sam se i pobedio u maloj bitci – zato što sam brojao do deset. Zato što sam mogao da prihvatim i poraz kao pobedu. Sve sam prihvatio i mogao da prihvatim ali nisam klonuo glavom. I znaš šta još? Posle toga sam osetio neizmerno zadovoljstvo. Bilo je jednom rečiju božanstveno.

Natprirodna sila se smeškala i gledala me u oči.

DMD* = dragi moj dnevniče

Tekst: Branko Baćović
Crtež: Danijel Trstenjak


Advertisements
 1. Eto, vidiš, uzdaš se samo u sebe, a ta „sila“ može da ti pljune pod prozor, jer ti si jači od nje, dokazao si. Nema ništa do „zasukavanja rukava“.
  Svaka ti čast što si smogao snage da čestitaš samom sebi! 🙂 I ja ti čestitam, naravno! 🙂

 2. Vala sam na nju dugo čekao ali zaman haha. Ma totalka je bilo dobro. Borio sam se sa niskim porivima koji su se sakupili u jednom čoveku koa simbol totalne nefleksibilnosti i neemotivnosti. Nisam hteo da popustim i na lep način sam dostigao to što sam želeo i što mi se činilo veoma dobro. Na kraju je sve bilo OK ali nisam ogao da verujem koliko sam energije morao u to da uložim. Tako da sam na kraju rekao, ovo moram da zapišem. Hvala meni da sam izdržao i tebi na podršci!

 3. 🙂
  Čestitam!
  I ja sam prošla kroz takvu borbu.
  I uspela.
  U pedesetoj godini.
  No, nikad nije kasno.
  Još dva dana pa ću proslaviti jedanaestu godišnjicu.

 4. Najteze je pobediti sam sebe, ko misli da je to uspeo, svaka mu cast!

  • Misliš svoje negativne strane. To da… tome nikada kraja. Ovde je više priča bila okrenuta spoljašnjem faktoru. I pobedio sam i iscplo me je psihički, ali na kraju je nešto lepo pobedilo, pa makar i na težak nači. U životu sam dosta puta prerano posustao. sada sam rekao e neću i rezultat se pokazao :))))) jeah!

 5. E to i ja kažem… i to je valjda ono što nas kuraži da šibamo dalje… znači možemo… i kada možemo je manje straha da ne možemo i onda se lakše diše haha 🙂

 6. „Znamo šta jesmo, ali ne znamo šta možemo biti“, ne kažem ja, već drug Šekspir;)
  Boga ti, večeras samo citiram 🙄 Ća mi fali??

  Ma, promenio si strategiju, a ne cilj, dakle, i dalje si svoj 🙂 Yeah!!

 7. Ne znamo šta jesmo i ne znamo šta možemo biti. Kaže drug Branko. Ali možemo da pretpostavimo… malo. Pošto mislim da smo se svi u životu iznenadili nad nečim što smo uradili a da se tome nismo nadalai. Da jesmo onda bi znali šta jesmo (šta možemo). A? 🙂

  Haha… cilj nisam promenio haha… a cilj je biti zadovoljan samim sobom, ljudima, situacijama… ma svemu… Mislim da je to sveopšti cilj zbog koga i dišemo ovaj vazduh 🙂

  • Druže Branko 🙂 ‘dozvolite da se obratimo’ 🙂
   Znamo mi svi vrlo dobro šta (je)smo ( ne ko smo, pa čak i to ), samo ako hoćemo duboko da pogledamo u sebe i sebi to i priznamo. A to, da smo u stanju i da iznenadimo sebe, zadivimo, kako je već kome drago, to je uvek vanserijski osećaj i ja ne želim da ti ga kvarim. 😀

   • E drugarice 🙂 slažem se… Može i tako. Znamo mi, samo se neki put lažemo i nećemo da priznamo. Mislim, duša zna 100% a za glavu neki put i nisam baš siguran :)))).

    A iznenadimo sebe i to veoma često zato što ne veruje glava u sebe. Duša veruje i krene to da radi… a onda se glava iznenadi. Ju, pa ja to mogu haha!

 8. Nisi pobedio spoljne okolnosti, pobedio si sebe. Nisi pobedio ni sebe, nego si na korak blize sebi. Pobedio si onog u svojoj glavi koji te nagovara da budes uvredjen, povredjen, ljut, da demonstrativno odustanes. Ne mozemo menjati druge, mozemo menjati samo sami sebe, ali onda. kao nekom carolijom, pocne da se menaj i ostatak sveta.

  Povratak samom sebi je najlepse putovanje koje mozemo zapoceti i pokloniti ga sebi 🙂 . Cestitam 🙂 🙂 🙂

 9. E slažem se… Upravo tako…

  „Povratak samom sebi je najlepse putovanje koje mozemo zapoceti i pokloniti ga sebi“

  Hvala!!!

 10. Svi u neko doba prestajemo da bijemo svaku bitku, pravimo selekciju koje su vredne truda, koje nisu, poučeni onom ‘pametniji popušta’. Vremenom steknemo određeni mir u životu za koji smo ubeđeni da nema cenu i tako postanemo njegove žrtve.
  Ali već dugo odzvanja parola – ‘Mole se pametniji da više ne popuštaju situacija postaje nepodnošljiva’.
  U takvom jednom trenu probudi se uspavani inat, mi ostanemo na vetrometini i pregrmimo oluju na nogama. Tad shvatimo da postoji nešto vrednije od mukotrpno stečenog mira, a to je osećaj da smo (natprirodno) živi. 🙂

  • Slažem se. Ova priča upravo o tome i govori. Nisam hteo da popustim. Morao sam da budem fleksibilan ali sam na kraju „pobedio“ inertnost u sebi i sklanjanje u stranu i situacija nije postala nepodnošljiva 🙂

   I da, tada sam se osećao poprilično izdyuvan ali i natprirodno živ 🙂 🙂 🙂

 11. Bravo Branko! 🙂
  Uvijek imamo izbor!:)

  • Dobrodošla. Hvala.

   Naravno. Neki put ga se plašimo, ali svakako da u najveći većini slučajeva imamo izbor.
   Ali sada već polako zadiremo u sveru prihvatanja odgovornosti… A o njoj, otom-potom 🙂

 12. Nemoj mnogo da likuješ, bitka nikad nije završena 🙂
  Život je stalna i neprekidna borba, pa nastavi samo tako 🙂

 13. Da da znam… ovo je samo potsetnik meni, da kada sledeći put upadnem u sličnu situaciju ne popustim pre nego što je to potrebno. E umetnost je da vidiš do kada je potrebno 🙂

  Hvala… naravno. Idemo dalje 🙂

 14. Branko,za mene je svaki dan nova borba koja će imam utisak trajati sve dok sam živ. Nema predaje niti povlačenja, kapituliraću tek kada me ne bude bilo.

 15. Slažem se… Ne treba (prerano) odustajati. Ali treba razmišljati kroz prioritete da ne bi udarali glavom o zid a i da bi usmerenije koristili svoju energiju. :

 16. […] inertne osobe. Često je lakše skloniti se u stranu nego uhvatititi se u koštac sa problemom, ali svaka ta borba jača osobu u nama. Koliko takve inertnosti ima u današnje vreme? Koliko osoba se povlači u sebe, sklanja u stranu i […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: