Branko Baćović

MUŠKI RAJ

In Satira on 11 septembra, 2011 at 11:11


Ponovo sedimo u kafiću. Pre smo sedeli po kafanama, ali pošto ih je sve manja i manje, eto sada sedimo u malom „ušminkanom*“ mestu koje se danas popularno zove kafić. Ali nije bitno kako se zove, ni kako će se u budućnosti zvati, bitno je da je to ono mesto gde obično otkrivamo početke i suštine života.

I PIĆE (Mesto za Ulaženje u Suštinu Kreativnosti)

U to naše „Mesto za Ulaženje u Suštinu Kreativnosti“: života, neživota, i svega ostalog, skraćeno nazvano – MUŠKO, mi pripadnici tragača za istinom, posle napornog rada, obično dolazimo iznureni i umorni. Međutim, ne bi se ono, bez razloga, tako zvalo da nije kao stvoreno za nas muškarce. Dakle, sednemo, prepustimo se ulaženju u suštinu čašice i već posle par minuta pronađemo prvi osmeh.

Hej – reče Prvi Osmeh – Jesam li vam već pričao da je alkohol dobar kao i žene?

Ne čekajući odgovor, nastavio je da govori čvrsto držeći suštinu u ruci – da, da, alkohol je dobar kao žene iz više razloga – pa se zaustavi i otpi dugačak gutljaj piva, posle kojeg je obrisao usta.

Dakle, alkohol ne zvoca, jel tako? – reče Prvi Osmeh, pa otpi drugi gutljaj.

Tako je – složno smo odgovorili, držeći svako svoju suštinu u ruci.

Ma neki put je i bolji od žena – dodao je Drugi Osmeh.

Nije to sve – nastavi svoje izlaganje Prvi Osmeh – alkohol je i lep kao žene – pa otpi treći gutljaj.

Tako je – složno smo odgovorili.

Neki put je i lepši od žena – mudro je dodao Treći Osmeh.

Tako je! – začulo se iz svih grla.

Alkohol omamljuje kao žene – pa otpi četvrti gutljaj.

Haha, tako je – složno odgovorismo.

I što je najbolje – reče Prvi Osmeh – pa poče da pije i pije.

Ajde reci već jednom čoveče – zavapismo u glas.

Posle kraće pauze počeo je da se smeška i da nas sve pojedinačno gleda u oči. Zatim je nastavio:

I što je najinteresantnije, slušajte me pažljivo.

Zavladala je tišina. Svi su držali čaše kao zastave i čekali na zvuk trube.

Alkohol je vlažan kao žene!

Tako jeeee! – oduševljeno prihvatismo.

Neko je naravno dodao, da je neki put i vlažniji od žena.

II PIĆE (Prapočetk univerzuma)

Posle drugog pića, obično počinjemo da nalazimo prapočetak univerzuma, mnogo bolje nego indijanci ili akcelerator u CERN-u. Ne samo bolje, nego i jeftinije. Sa činjnicom da je jeftinije nijedna žene se naravno neće složiti. Dakle, posle drugog pića počinjemo da tražimo početak univerzuma i kraj krize. Posle trećeg pića nam je jasna suština života. Posle četvrtog, razumemo svemir i Boga. Posle petog, neki put razumemo čak i žene, ali bez obzira na to počinjemo da volimo sve oko sebe. Posle šestog nam je svest već toliko raširena da je polako gubimo iz vidokruga. Posle sedme suštine se obično budimo na suštinski nepoznatim mestima.

III PIĆE (Žene i njihovi problemi)

E – reče Prvi Osmeh – jeste li čuli onu foru… žene misle da one imaju „kao“ više problema u životu od nas: druge žene, decu, sebe i naravno nas muškarce. A mi imamo mnogo manje, odnosno mi imamo samo jedan jedini problem – sebe! Ma nemoj.

Naravno, slažem se sa njima – potvrdi Drugi Osmeh – zato što smo mi “tragači za istinom” rešili sve pobleme tako što smo pronašli „Mesto za Ulaženje u Suštinu Kreativnosti“, naš MUŠKI RAJ.

Da, sada je njima krivo i htele bi da nam ga oduzmu! – reče Treći Osmeh – e neeće moći, jel tako momci?

Tako je! – povikasmo svi u glas i nazdravismo.

I znate šta mi je još rekla? – nastavi Prvi Osmeh. – „Kao“ žene sve vreme, sakupljaju: plodove, život, i nas muškarce… Dok mi ćutimo i čekamo: plen, konkurenciju ili neprijatelje!

Da – reče Drugi osmeh – i ja sam moju čuo kada je rekla prijateljici da žene nikada ne „spavaju“, da stalno rade i da stalno ražmišljaju o nama, za razliku od nas koji ne razmišljamo o njima nego, pazi sada ovu foru, nego samo sanjamo o parama, o moći, vlasti, skupim automobilima i drugim ženama.

Haha, konačno da priznaju da ne razmišljamo samo o sebi! – nasmeja se Treći Osmeh i otpi veliki gutljaj piva.

Tako je – reče četvrti Osmeh, koji je do tada više manje samo nazdravljao – one ne znaju da mi imamo probleme sa tim našim snovima. Da su nam snovi tesni. I da se zato osećamo nesvaćeno i nesrećno.

Tako je – potvrdno smo svi, klimnuli glavama i još jednom nazdravili.

E, nije to sve – reče Prvi Osmeh – još je rekla: da što su nam snovi velelepniji to smo mi nesrećniji, što smo mi nesrećniji to one počinju više da razmišljaju, što one više razmišljaju to manje osećaju, što manje osećaju to više liče na nas grebatore koji lovimo i uništavamo!

A one su kao super? – sa suštinom u ruci dreknu Četvrti Osmeh.

Slušaj dalje – nastavi Prvi – mi “kao” jedino što želimo je da smo najbolji, da smo bolji od drugih, da smo bolji i od nas samih! Pa kako možemo da smo bolji od nas samih, kada smo savršeni. Ajde živeli!

Živeli! – nazdravismo u glas.

Hoćemo još po jednu turu? – upita Treći – posle čega smo svi potvrdno klimnuli glavama.

Nego, da nastavim. Dakle mi, kako žene misle, želimo da smo bolji od smrti, da smo bolji od komšija, da smo bolji od prethodnika, od šefa, od predsednika, od selektora, od zaborava, od… šta beše još ono rekla? A, da! Da smo bolji od prolaznosti! To je OK, nego pazi sada ti ovo! „Kao“, mi samo hoćemo da one uzdišu za nama!

Pa za kim bi one uzdisale da nema nas? – ubaci se Drugi Osmeh.

Tako je – svi smo složno nazdravili.

Jel onaj dečko čuo šta sam mu ja naručio? – reče četvrti Osmeh i poče ozbiljnim pogledom da traži kelnera mašući, iznad svoje glave, rukom po vazduhu – Ej, majstore, daj još jednu turu!

IV PIĆE (Mali bogovi)

E, znate šta mi je još rekla? „Kao“ mi želimo da nabijamo naš nos svuda. Osim toga, pravimo nemir da bi posle unosili mir, pravimo nesreću da bi unosili sreću, porobljavamo, da bi oslobađali, itd. Sve u stilu: sranja ne bi ni bilo da nema nas da ih pravimo! „Kao“, volimo da se igramo „malih bogova“. Osim toga nam je „kao“ veliki ego k´o kuća pa smo mi „jadni“ pomislili da smo veliki i zato da nije ni čudo da imamo potrebu da budemo čašćeni i obožavani. Mi, po toj teoriji, za*ebavamo ceo svet, dok žene „samo“ žele da budu voljene. I „kao“, one se nama „malim bogovima“ predaju u potpunosti, stavljajući na oltar… Pazite molim vas šta je ona smislila. Ako ništa drugo, zbog oltara je potrebno nazdraviti. Ajde, živeli! Znači, stavljaući na oltar svoje telo i svoje želje, želeći da u sjedinjavanju, pretpostavljam sa nama, postanu boginje.

Vauuu sine, kakva priča – ushićeno će Treći Osmeh.

E, nije kraj. Slušaj dalje! Između nas je „kao“ brisan prostor… Uf, zaboleše me prsti pokazujući toliko znakova navoda! Haha. Nego gde sam stao? Da. Između nas je (opet pokazuje znakove navoda) „kao“ brisan prostor ili kanjon i bla bla i „kao“ gledamo se svako sa svoje litice i bla bla… I „kao“ postoje dva sveta i bla bla i „kao“ mi smo toliko zagledani u „svoj“ svet da ne primećujemo onaj drugi „svačiji“ svet. Ma nemoj! A one od utopljenosti u želju da budu voljene često ne primećuju sebe!

Ajde, živeli – preseče ga Drugi Osmeh.

Živeli, živeli – kucnusmo se svi držeći svako svoju suštinu u ruci.

V PIĆE (Ugroženi muškarci)

Dakle, slušajte dalje – poče ponavo govoranciju Prvi Osmeh.

Kako je on govorio nama su polako osmesi klizili sa lica, ali posle pete runde, nismo mogli a da ne volimo njegovo suštinsko izlaganje, tako da nismo imali srca da ga prekinemo.

Mi grčevito trebamo žene i one grčevito trebaju nas – nastavi svoje izlaganje Prvi Osmeh.
– One su „kao“ zlatni zrak koji stvara, a mi smo „kao“ srebrni koji održava. One su naša Zlata koja stvaraju život i usput održavaju materiju i život a mi smo njihova Srebra koja stvaraju materiju i održavaju život. Shvatate!? I sve je „kao“ u redu dok one ne počnu da stvaraju i materiju. E, tu „kao“ mi totalno pobenavimo pošto se osetimo ugroženim, zatim zanemimo i počnemo da mlataramo rukama k
´o nenormalni i bla bla i da uništavamo materiju da bi stvaranje materije dobilo na važnosti i da uništavamo život da bi obezvredili čin stvaranja života! Znači, da bi obezvredili njihovu žensku ulogu. Ra-zu-me-te!?

Nemoj da se nerviraš, znaš da žene vole da pričaju. Nego, da nazdravimo! Živeli! Bravo govornik! Kelner, daj još jednu turu! – viknu Treći Osmeh.

VI PIĆE (P… materina i p… paterina)

Odlična teorija, odlična! – uzviknu Drugi Osmeh – Zato ja predlažem da prestanemo da molimo Boga za mir u svetu nego da ga lepo zamolimo da postanemo dvopolna bića! Jel tako? Nemojte ništa da me gledate, sad-ću davam objasnim. Znači, malo mi je težak jezik ali mi mozak radi sto na sat. Pazi-ovamo, sad-ću-do-objasnim koliko bi to donelo prednosti. Dakle, trudni muškarci ne bi mogli da idu u rat. Depresivne žene bi dobile gomilu novih prijateljica. Mi bi mogli da spavamo i sa muškarcima. Zamislite samo, posle kafa-one odemo u spava-one i završimo debate.

Bljak, bljak! – povikasmo svi u glas.

Eeee, nemojte tako. Sve bi ostalo u prijateljskom krugu i ne bi varali svoje žene. A žene bi dobile novi modni detaljčić na svom telu. Novi privezak, haha.

Sine, da nisi malo preterao!? Ajde živeli – nazdravi Treći Osmeh.

Mi bi se osećali mnogo korisnijim a žene bi se osećale manje iskorišćene. I jedni i drugi bi imali i “boga” i “batinu”. Obogatili bi psovački fond. Slušaj samo ovu foru. Ne bi te terao samo u p… materinu, nego i p… paterinu! Haha, a, šta kažete? Ajde, živeli!

E, ova ti je dobra, živeo ti nama – reče Treći Osmeh.

Hoćemo li još jednu turu? A? Ma, nek „ide“ život! Nek ide sve u p… paterinu! Nego, gde je onaj dečko? Ej, kelneeeeeeer!

VII PIĆE (Dvopolnost)

Da, da, moda bi sigurno procvetala – reče četvrti Osmeh. Ulošci bi se prodavali ko ludi. I ne bi više bili samo roza boje nego i crne i crvene sa slikicama automobila haha. Da ostanemo suvi i zadovoljni! Deonice Telekoma bi porasle, broj dece bi duplo narastao kao i broj razmenjenih recepata. Vojska bi izgubila smisao, policiju skoro da ne bi ni trebali, muška i ženska liga bi se udružile u jednu još bolju ligu! Jel tako? Pornići bi bili, sa jedne strane, zanimljiviji, ali ako pogledaš sa druge strane, nam ne bi ni trebali pošto bi svako imao sve atribute u rukama. Kapirate? Gore-dole, mljac-mljac. Hehe. Ajde živeli!

Živeli – nazdravismo svi u glas.

Zbog smanjene depresije bi se smanjila potreba za bežanjem iz realnosti, što bi značilo manje alkoholizma i narkomanije. Svi bi znali, još pre rođenja, hik, kog pola je dete tako da bi odmah mogli da k-k-kupuju nameštaj i odeću baš za „njeganju“ i što je najbitnije, z-z-z-zavladao bi večiti mir pun že-muža i mu-mu-mu-žena odnosno njih i nas. I zato ž-ž-ž-živela dvopolnost!

Ž-ž-živeli – nazdravismo svi u glas zagrljeni, da ne bi popadali sa stola. Ž-ž-živela ona nama!

E, društvo k-k-k-koliko je sati? Ova m-m-moja ima ro-ro-rođendan, pa da ne z-z-zakasnim.

E, pa čestitaj joj, da-da-da-da čestitaj joj, i u naše ime! I poljubi je! Živeli! Pa nećeš valjda sada d-d-da nas ostaviš? S-s-sedi more! Ej, ovaj hoće d´-ide! Pa ne može! Ej! K-k-kelneeeer! Kelneeeer! Hik!

Tekst: Branko Baćović
Crtež: Danijel Trstenjak 

 1. Mora da je ova ideja o dvopolnosti nekome već odavno sinula u glavi. Realizacija tek počinje, a ko zna kako će da se završi?

 2. Muškarci, živi bili vi nama i mi sa vama. 😀

 3. Ispadosmo muškarci i žene, na momente, kao rogovi u vreći…
  Ali bez razlika ne bi bilo ni energije.
  U MŽ slučaju ta energija, koja kruži između nas, čini život zanimljivijim i ispunjenijim 🙂 …
  sa različitih aspekata 🙂

 4. Ovo je samokritično toliko da boli :-). Muško-ženska realicija – skladni nesklad :-). Tu i tamo dodirne tačke koje povremeno traju i više od nekoliko milisekundi 🙂 . A svi sve znamo. U čemu je štos?

 5. Misliš li na moj komentar na Charolijin komentar? Ili na nešto drugo?
  Da znam na šta se štos odnosi?

 6. Mislim na ceo tekst. I mislim na to kako je kristalno jasno opisano saznanje svih manjkavosti u pristupu drugoj strani. A tako se bandoglavo tera stalno na isti način, čast izuzecima. da, znam, neko je naučio svoju lekciju u prethodnim životima, pa sad može prst u uvo i da uživa u rezultatima minulog rada i harmoničnoj muško-ženskoj zajednici, a ostali kopaju kanale kroz emocionalni pa i mentalni glib, koje medjusobno nerazumevanje sobom nosi.

  Ono „štos“ se odnosi na to da kad tako dobri jedni o drugima znamo šta ONU stranu nervira, a šta raduje, zašto se ide protiv toga? Bilo bi za očekivati d aljudi kao inteligentna bića upotrebe stečeno znanje da lepše i lakše žive, a ne da pokušavaju d apromene nepromenljivo – jedni druge :-).

 7. Pa obično se nasuprot razumevanju ispreči frustracija prouzrokovana strahom koja potpomogne inferiornim elementima počne da uzima maha… i ostalo već znaš…

 8. Živeli OSMESI, a to što se ne razumemo i olajavamo jedni druge, to je „tak’ normalno“.
  Naslušala sam se od „bivšeg“ kako se sklapaju poslovi u kafanama, kako se svi tamo muče, jadaju, svi su žrtve žena, medjutim, kad god bih prolazila pored „mesta za MUSKO“
  čuo bi se smeh i zezancija. A dobro se sećam i zaboravljenih godišnjica, rodjendana, dolazaka gostiju. Eh, to mesto…

 9. Da, znači ima malo istine u ovoj pričici 😉
  Valjda je toliko dobro „tamo“ da se sve zaboravi 😉

 10. Nemoj da odaješ muške male tajne. Ovaj blog prilično čitaju i žene 😛

 11. Haha… e ova ti je dobra…
  Ja sam mislio da im „otvorim oči“… da vide svu lepotu…
  ali možda si u pravu 😉

 12. A neeee, ovo je super. Putokaz da sagledamo svu (hmmmmmm) jednostavnost vašeg bića. Šta dalje s tim, nemam pojma, ali naći će se neka korist već 🙂 🙂 🙂

 13. Daklem, jednostavnos i profinjenost…
  kao što su bili indijanci…
  spojeni sa prirodom…
  i svojim bićem…
  nasmejani…
  ali ipak…
  pred istrebljenjem…
  neprihvaćeni…
  kao… 😉

 14. …… i još zloupotrebljeni iiii…iiii. hahahaha …. rasplakah se nad vašom sudbom teškom 🙂

 15. Ovo je moj pokušaj da to objasnim i celom svetu… 🙂

 16. Sta tek zesnki osmesi pricaju! 🙂
  Odlicno napisano i objasnjeno Branko!

 17. E pa super 🙂
  Hvala… 🙂 🙂 🙂

 18. Priznaj da si pio dok si pisao clanak 🙂

 19. meni se sviđa što se sve skriva izma imena Muško. Jesu li kreativni, ne znam. ali bujne mate svakako. barem u tom tekstu. a možda je jedna od osmijeha baš žena prerušena koja uživa u tom muškom prostoru

 20. Haha, da mnogo-što-šta 🙂 Hvala.

  Vrlo moguće… svakako da ima i žena koje u tome uživaju! 🙂

 21. zanimljiv tekst Branko.. xexe, samo, zasto je na kraju morao da ode? 😀

 22. Dobrodošla… Hvala…
  Pa zbog biblijskih sličnosti…
  Ipak na kraju moraš da napustiš raj kada pojedeš ili popiješ… 🙂

 23. xaxaxaxa 🙂 uvek….

 24. Na nama je da li ćemo da stremimo da se tamo vratimo, ili ne 😉

 25. Vau sine kakva priča! 🙂 Od I do VII pića samo o ženama pričate? A vojska? A utakmice?… 😉

 26. Ova priča o kafani ili kafiću je dobra.Da bi ostao osmijeh na licu ja ću umjesto nekog komentara ispričati jedan štos.

  DOĐE LALA U KAFANU I TAŽI OD KELNERA DA MU DONESE PET KONJAKA.OVOME BI MALO ČUDNO, ZAŠTO PET, ALI MU IH DONESE.LALA IH BRZO SMAZA, PA ONDA VELI:
  -DONESI MI SAD ČČČEEETR!
  KELNER DONESE ČETIRI, A LALA I NJIH BRZO MANU, PA NARUČI TRI, JEDVA IZGOVARAJUĆI, ALI JE USPEO POKAZATI TRI PRSTA.
  POPI I TO BRZO PA VELI:
  -DDDDOOOONNNEEEESSSS MI DDDVVVVVAAA…
  KONOBAR DONESE, AON POI I TA DVA, I OBARAJUĆI GLAVU NA STO VELI
  -DDDDOOONNEESII MI SAAAD SSSAMO JEEEDDDAAANN (POKAŽE PRST JEDAN) UZ KOMENTAR OBARJUĆI GLAVU NA STO VEĆ DOBRO PIJAN
  -KKKKOOO BI REKOOOO MMMMAAAJKU MU MANJE PIJEM SVE SAM PJANIJIIII….!!!!

 27. Živeli još na mnoga leta! 🙂

 28. uvek su najbolji ti razgovori sa samim sobom – najviše nam otkriju…
  i kad naglas pričaš s nekim, ti zapravo pričaš samo sa sobom
  samo tek u tišini obratimo pažnju na to

 29. Zdravo.

  Pa verovatno je sve u životu razgovor sa samim sobom. Sve situacije i ljudi su nam izgleda dane da nešto naučimo o sebi. U svakome je deo nas i obično što nas više nervira to nas više ima u toj osobi. Nervira nas ono što vidimo da mi imamo a nemamo znanja, snage i volje da bi to promenili kod sebe, pa je lakše udariti drvlje i kamenje na drugoga.

  Pre jedno par godina sam u jednoj zbirci napisao pesmu Ogledala (4-5 odozgo)
  http://www.transformation-art.com/projects/povezovanje-povezivanje-new/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: