Branko Baćović

ČEFUR SEM, JOŠ SAMO DA POSTANEM MARINA ABRAMOVIĆ!

In Razmišljanja on 6 januara, 2013 at 06:01

Foto: Petra Petan

Čefur sem, tim se dičim! To ne može biti svak΄! Odnosno, to može biti svak(o) ko drugačije misli, drugačije priča, drugačije se oblači… jednom rečju onaj koji se razlikuje od većine. Čefur sam, još samo da postanem Marina Abramović, pa sam na konju! Ili još bolje, da postanem kao ona, ali zadovoljniji.

Svi smo mi negde “čefuri”, ili “ćefuri”, ili “česi”, ili “šiptari”, “srbi”, “hrvati”, ili “cigani”, “crnci”, “pederi”, “seljačine”, “majmuni”, “kurve”, “švabe”, “južnjaci” ili “jugoslovenski provokatori”…

Ostatak članka možete pročitati ovde…

  1. pozabil si na arhaične izraze „šved“ „čarapan“… 🙂
    Čefur ni vsak priseljenec. Čefur s seboj prinese svojo kulturo in jo hoče vpeljati kot tvoj novi standard. Čefur je tisti, ki v avtu ob odprtem oknu nažiga narodnjake. To je zvočno posilstvo. Vsak priseljenec mora zadržati svojo kulturo, identiteto, svoje bistvo, toda z njo ne sme posiljevati večine.
    Umetnik ni čefur. Umetnik ni priseljenec. Umetnik je stanje duha. Umetnik je državljan sveta.

    • Se strinjam da čefur ni vsak priseljenec, ampak žal dostikrat to ostaja teorija. V praksi ljudje radi generalizirajo… in stereotipizirajo… In umetniki probajo da prepoznajo obe strani in jih približajo… včasih dotikajo absurde… in v resnici hočejo pokazati da negativizem ne bo transformiran z nobenim negativizmom in nerazumevanjem… ampak z empatijo in iz več zornih kotov sagledavnjem in prepoznavanjem svojih lastnih napak, ki jih opažajo v drugih, korigiranjem in razotkrivanjem lastnih pomislekov ter z lastno pozitivno spremembo upajo da se bo svet nekoč spremenil. In se verjetno tudi spreminja skupaj z umetnikovim dojemanjem sveta.

  2. […] Sada je srpski, pa hrvatski, pa bosanski, pa bošnjački, pa makedonski, pa slovenački, pa SBH, pa ćifurski. E da, i da ne zaboravim: crnski i gorski! Ima još i dalmatinski, pa zagrebaćki, pa beogradski, […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: