Branko Baćović

DA LI SMO TURSKI ILI NEBESKI NAROD?

In Razmišljanja, Satira on 24 marta, 2013 at 13:24

Crtež: Danijel Trstenjak

Ako nismo Turci, zašto se onda ponašamo kao da jesmo? Ako jesmo Turci, zašto ih ne volimo? Više volimo da se ponašamo tako da dokažemo da nismo Švabe, iako su nam za sve krivi Ameri.

To što mi pljujemo po liftovima, bacamo smeće po parkovima, deremo se po ulicama… krivi su nam, niko drugi nego, Turci. To što moramo da radimo su nam krivi imperijalisti Ameri. To što se Jugo raspada su nam krivi potomci Marksa i Engelsa koji su se dznuli da naprave bolji auto. Pa kako majku mu? A gde je socijalizam, gde je marksizam? Gde? Pitamo mi njih, a oni ćute i rade. Čak i više nego što kod nas rade žene.

A mi, čim pomenemo pripadnice lepšeg pola se setimo onih iz pustinje. Kako oni mogu da imaju više žena a mi ne možemo? Zar ne bi bilo to lepo? I nama i ženama. Manje bi radile, pošto bi ih bilo više. Ali ne, nismo mi kao tamo neki. Nismo, ali bi voleli da sedimo ispod šljive, ispod koje šiklja nafta koju nam Englezi pakuju u cisterne i prodaju diljem sveta. Ih, što ne bi. Bi mi, ali nema nafte, ali ima rakije. Ali ko će da pravi rakiju, ko će da ore, ko će da muze krave…? Pa nećemo valjda mi – nebeski narod!? Pa zar ćemo mi, potomci Atlantiđana, Faraona i ko zna još čega da radimo. „C“, „c“, „c“ ćemo da odcokćemo, ili ćemo reći „jok“ kao „pravi“ Sloveni, pardon, kao pravi nebeski narod, koji nije pao sa kruške nego sa Sirijusa! Dakle, jok! Nećemo i tačka. Pa mi smo Nebeski narod, znači božji narod. Tako je, i ja se slažem s tim. Jedino mi nešto nije jasno. Ako smo božji narod, zašto onda toliko psujemo Boga?

Tekst: Branko Baćović
Crtež: Danijel Trstenjak

 1. Baš tako. Njive su nam zakrčene korovom, tako da će trebati debelo da se radi kad jednom neko odluči da ih ponovo kultiviše. A naslednici vlasnika sede u iznajmljenim gradskim stanovima, žive od socijale i obilaze umorne stare roditelje u vreme svinjokolja.

 2. Sve više je onih koji se odlučuju za život na selu….gužve, mnoštvo informacija, stres…. sve nas to konačno opredeljuje da nađemo svoj mir i makar u svom gazdinstvu promenimo nešto na bolje.

 3. Pa druga opcija ni ne postoji. Jedino nalaženjem svog mira u svom gazdinstvu, što znači u sebi, možemo promeniti nešto, to jest sebe… ostalo je iluzija…

 4. Mož’ da me pljuješ koliko god hoćeš, ali, gledajući Sulejmana Veličanstvenog, žalim za tim vremenima jer se KAŽNJAVALO, bogovski (po Alahu) za svaki prekršaj. E, da nam je Turaka još 600 godina, mislim da ne bismo gledali ispljuvke po liftovima, po ulicama, ulepljene žvake po trotoarima, pseća govna razmazana svugde, zapuštene njive i sl. Na primer: kadija na pijaci ustanovi da je trgovac zakinuo na meri hleb, da ga je mešao sa kukurusom i ovsom, odredjuje mu kaznu zakivanja za uši na ulaznim vratima od njegove kući. Pa, vidi ti, da li će taj još praviti hleb koji nije po Ustavu?
  Pa, sad, čiji smo narod, nemam pojma, pod čijim smo uticajem postali takvi, kakvi smo, ali, opet, mislim da sve potiče iz familije.
  Decom se treba baviti, ali KO da njima bavi. Roditelji prebacuju školi, škola prebacuje njima i tako u krug, a deca sve nevaspitanija i bezobraznija.

  • Haha… znao se neki red 🙂

   Da, o tome i pričam… o prebacivanju odgovornosti… na Turke, pa Švabe, pa profesore, pa državu, pa meteroologiju… … spisak je beskonačan.

 5. Nismo, ni jedan ni drugi… Običan smo narod… Kao i svaki drugi. Neko pljuje u lift, a neko po sebi… I tako…

 6. „Sreća ljudska naziva se hoću“ – reče Fridrih Niče, koga ja baš i ne ljubim previše, ali ovo je po meni tačno, ali, mi smo narod kogji više voli neću. Tačnije, mi smo narod gubitnika, jer, pobednici rade, a gubitnici traže izgovore, a u pronalaženju izgovora, zašto smo tu gde smo, smo prvi u svetu, kao što smo prvi u svetu da se gordimo i dičimo osobinama koje nemamo, kao što je i ova gore navedena, a veoma moderna u poslednjih desetak godina, da smo nebeski narod. I tačno je, niko osim nas ne psuje Boga, bar ja ne znam da to radi neko osim našeg naroda. Drugi svaki dan počinju zahvaljujući mu na još jednom danu, a mi ga psujemo jer nam je poklonio sve što imamo, ako imamo, a rekla bih da ono što treba da imamo, pameti, to nam nekako mnogo fali ili smo je potrošili na mlaćenje prazne slame i upražnjavanje svega onog čega se pametam stidi;)

 7. Dodro govori Niče… pošto sve počinje od misli… Tesla je prvo smislio nešto, pa je napravio… itd… Da ne pominjemo Arhimeda…

  Inače… to da smo mi jedini koji psujemo Boga sam pretpostavljao… ali nisam znao do nedavno da smo skoro jedini kojima je reč „seljak“ pogrdnog značenja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: