Branko Baćović

LAVIRINT

In Pesma u prozi on 30 januara, 2015 at 09:00

Koliko ima od tebe do osećaja krivice? Jedan korak ili dva? Tri meseca, pola života? Koliko često te viđam sa njom? Svakog leta kada je sunce visoko na nebu, ili kada ulaziš u taxi koji te vodi oko grada koji nikada ne spava, brujeći u svoj svojoj silini, ne dajući ti da spavaš slušajući otkucaje tvoga srca uzbuđenog kao prevaziđena slabost urezana u tarabu prohujalog a rado viđenog vremena na vrhovima visokih planina kratkih dana, ušuškanih oko oštrice svežeg vazduha koji svojim šibanjem označava svaku boru uspeha ovenčanog osmesima belih pasa umiljatih bezvremenih očiju.

Najbolji si kada duboko unutra znaš da si živ, kada smogneš snage da zakoračiš preko prokletija visoko iznad očajanja mogućnosti koje si propustio grleći slabosti kao svoju braću i sestre.

Da li to znaš? Da li si svestan da takav bejaše pre rođenja u ovo doba hlada i studi koje zovemo stvarnost? Da li se sećaš? Ili ne želiš, zbog iskustva kroz koja si prošao a koja mogu boleti jače od neuspeha i greške.

Nisi najbolji, jer najbolji još sedi i ćuti, čučeći u svom uglu čekajući da se probudiš i trgneš iz lanaca lavirinta napravljenih da zavaraju trag belutaka posutih po crnom mermeru spremnom da se istopi u lavini tvoje sigurnosti. Nisi, ali možeš! Ti to znaš. Ti to vrlo dobro znaš, samo treba da pronađeš svetionik u kaleidoskopu koji se stalno vrti praveći nove horizonte željne da te zavaraju, da ti onemoguće pristup tvojoj, i samo tvojoj stazi mlečnog puta zadatka zbog koga otvaraš kapke iako bi ih rađe video sklopljene u nekoj drugoj dimenziji koja ne poznaje mržnju, nerazumevanje i osudu.

Pogledaj se. Dobro se pogledaj i naćićeš se, izgubljen u vrtlogu kompromisa i nesigurnosti da pokažeš sebe u svoj svojoj lepoti i snazi, trenutno zaključanog u telu što znoji se i plače, smeje se i drhti.

Duše su oko tebe i čekaju te, samo prvo moraš da pronađes svoju.

Priča i foto: Branko Baćović

 1. Usnila mi se neka formula da izađem iz lavirinta što u meni čuči ošamućen sa nekim čudnim očima, a kad se probudih ni formule ni lavirinta, ostale oči, ali šta da gledaju?Znam ja da ćeš reći pa sanjaj dok ne uhvatiš tu formulu, a meni nešto neće san na oči.Ma nema veze, čekaću, valjda me nešto i bači u kakve nove snove koji će naći i nove formule….Strpljen …Spašen!!!!!

 2. Ma svako ima neki svoj put povratka Jednosti. Nekome treba 1000 a nekome manje godina, života, sati i minuta. Sve zavisi od pojedinaca i od njegove mogućnosti i spremnosti za povezivanjem sa višim sferama.

 3. Biće, valjda, ali je najbitnije da budeš ti 🙂

 4. Pa dobro mi došli jarani, među prvima očekujem Branka sa čašom rujna vina, da uz zdravicu krenemo…Valja se!!!!!

 5. Haha, Ždrepčeva krv 🙂

 6. Može, a što fali jado moj našem Vrancu….Probajmo prvo „zajahat vrana konja“, a onda nam je sve jedno đe ćemo se prebačit, samo da je dobro sedlo….pa da jašući stignemo tamo đe smo krenuli…..A i naftni derivati brate u krv skupi…

 7. Može vranac… on ti je pravi đogat 🙂 Može i na belom samorogu… pa gde nas odnese 🙂

 8. Zaključak je očit , važno da se nešto zajaše, a čula će na kraju presuditi!!!!Uglavnom ujuljkanost ljepote jašenja može nas na momenat i uspavati….ali Bože moj nekad su i snovi slatki….

 9. Samo da su konstruktivni i pozitivni, onda možemo da ih molimo da se spuste na javu, ili u javu (na znam kako se pravilno kaže) 🙂

 10. Sve što kažeš prijatelju, razumijem, ka da sam sebe slušam….Naša duša, naša umjetnička sloboda….Aj uzdravlju odoh nešo besjediti sa generacijom današnjeg vremena……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Haha… ajde… Sunčani pozdrav iz lavirinta 🙂

 12. Dobro jutro legendo,još ne svanu „zorule,“ a ja podranio da obiđem da nije ko zatvorio izlazna vrata,…ali pošto nas Sunce ogrija otvorićemo i njih pa da su neznam kakvim kalauzom zapečaćena, naša genetika, tvrdoglavost i Bogami bistar um otvaraju svaki dan nova vrata, novije lavirinata, sa nekim istančanim, prefinjenim horizontima,,,,Srećan sam da imam saputnika na beskrajnom plavom moru nepresušnih želja što gase žeđ za sadašnjim trenutkom………………! O, Bože dragi lijepa li trenutka?????

 13. PS:hvala još jednom i na iznjedrenoj pjesmi trenutka, koju evo sad zapisah, pa kad sva ta vrata izotvaramo ima da ti je izrecitujem….vedrinom nekog pogleda

 14. Tebi je svaka rečenica ko pesma… napiši ih sve, pa ćeš da vidiš kako ti ide ko planinski potok 🙂

 15. Ajde neka ti-nam bude, obožavam bistre rijeke i potoke na čijem sam izvoru…
  LAVIRINT „na“ LAVIRINT
  Dobro ti jutro,
  Zorule drago…
  Podranih da vidim,
  da li su još,
  vrata zaključana?
  Što kalauz,
  sinoć ih bolestan,
  Zatvori…,
  I dušu umornu ostavi,
  Na plavom moru
  nepresušnih želja,
  što gase žeđ
  za lavirintom
  sadašnjeg trena…
  I đogatom
  što zub genetike
  kopitom zgnječi…!

 16. LAVIRINT „na“ LAVIRINT

  Dobro jutro svitaju
  Da li su vrata još uvek zaključana?
  Što neko, sinoć ih zatvori
  I dušu umornu ostavi
  Na plavom horizontu želja
  Žudeći za sadašnjim trenom
  I đogatom što zub genetike
  kopitom gnječi!

 17. Može da prođe za kakve susrete pa da u duetu, bratski čitamo i čitajući krenemo novim lavirintima!!!!!

 18. Da, da… dobra ideja 🙂

 19. Čim je nešto dobra ideja, treba samo potražiti način i ideju „oživjeti“, a kad ideja zaživi onda nas sa njom zalije i val neunišive energije kojom zrače naša ovozemaljska postojanja…

 20. Sad je 11:37…eh što nisam tica , pa da imam krila da doletim i da ti čestitam onako ruka -ruci na poslu koji činiš, a znam da činiš samo i samo dobra djela..Višnji mi je svjedok da tako mislim i tako kažem…Fizički nisam tu neđe sa vama…ali umom i bistrim pogledom uvijek,,,,Sreća ti rabota prijatelju

 21. Svi smo ‘tice, samo smo zaboravili da letimo. 🙂

 22. …malo su mi secnuli krila, ali ostalo perja još dosta, pa se pomalo leti…ali umjereno, nedižem se previše….može biti da moram negdje i odmoriti, na kakvom brodu, na puči neizbježnih susreta,,,,,e vala srešćemo se brzo, pa makar i u niskom letu………………!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: